Staat u op een gevaarlijke locatie? Bijvoorbeeld een snelweg, of een provinciale weg zonder vluchtstrook? Belt u dan direct 1-1-2 en zorg dat u zelf een veilige plek zoekt, bijvoorbeeld in de berm, weg van rijdend verkeer. De 1-1-2 medewerker zal er voor zorgen dat er hulp uw kant op komt.
In andere gevallen zorgt u eveneens eerst voor uw eigen veiligheid. Daarna kunt u (met de eventuele tegenpartij) bepalen hoe verder te handelen. Kan of kunnen de betrokken voertuig(en) nog rijden? Zoek dan een veilige plek op en zorg dat de weg vrij wordt gemaakt voor het overige verkeer. Maak indien mogelijk even enkele foto’s van de schade, maar vooral ook van de situatie ter plaatse. Als u veilig staat belt u het telefoonnummer op de groene kaart (of polispas) van uw verzekeraar. Heeft u die niet bij u? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844, zij zullen dan uw kenteken bevragen en zorgen dat de sleepdienst van uw verzekeraar uitrijdt om u op te halen.
Eenmaal afgesleept heeft vrijwel elk WA-verzekerd en Nederlands gekentekend voertuig tot 3500kg, recht op vergoeding van de sleepkosten alsmede eenmalig een transport naar één eindbestemming binnen Nederland. Stem de eindbestemming altijd even af met uw verzekeraar (of hun alarmnummer op uw groene kaart of polispas). Valt de eindbestemming binnen 25km vanaf de incidentlocatie? Grote kans dat u misschien wel direct daar kunt worden afgeleverd! Lukt dat niet, dan bestaat er in veel gevallen nog een recht om met een taxi naar huis te worden gebracht. Bij veel leasecontracten en fleetowners alsmede incidenteel bij volledig Casco verzekerde voertuigen is het daarnaast ook mogelijk om een vervangende auto te ontvangen. Hiervoor is een te overleggen geldig Nederlands rijbewijs en een bankpas vereist. Voor zowel doortransport, taxi en vervangend vervoer geldt dat deze pas kunnen worden geregeld wanneer er toestemming is verleend door uw verzekeraar, op grond van een dekkingscontrole in uw polisvoorwaarden.
Blijkt uw voertuig onverzekerd, of rijdt u in een voertuig met een buitenlands kenteken? Dan zijn de gemaakte bergingskosten voor uw eigen rekening. U dient deze ter plekke te voldoen. Lukt dat niet, dan zal het voertuig in retentie worden gehouden tot u de kosten heeft voldaan. Wacht u te lang, dan zal het voertuig voor demontage worden aangeboden. De resterende vordering blijft daarbij onverminderd van kracht.
Tot slot is het goed te weten dat het uw verantwoordelijkheid is om zo snel mogelijk een afleveradres voor het voertuig op te geven. Stallingskosten na de derde dag worden veelal niet gedekt door een verzekeraar en komen voor rekening van de kentekenhouder. Voorkom dus onnodige kosten en neem zo spoedig mogelijk contact op met uw verzekeraar en anders het bergingsbedrijf.